2010. november 19., péntek

Három nap a családdal (Tres días con la familia)

A változatosság kedvéért szemlézzünk egy rossz filmet is: Mar Coll elsőfilmes spanyol rendezőnek igazán nem kellett volna fáradnia. A Három nap a családdal (Tres días con la familia, 2009, 86 min) olyan dögunalmas egy családi dráma, mint hat három másik...
Pedig az alaphelyzet nem rossz felütés: a bordeaux-i iskolából kibukó Léa (Nausicaa Bonnín) nagyapja családi temetésére tér haza Katalóniába, ahol kénytelen ismét elviselni a hagyományoktól megbéklyózott, gazdag családja tagjainak üres szokásait és kellemetlen viselkedését. Érzelmeit elfojtó apja, Josep Maria (Eduard Fernández) és enyhén alkoholista anyja, Joelle, már évek óta külön élnek, de fenntartják a látszatot a világ előtt. Léa nagybátyjai, Toni és Pere tipikus felsőközéposztálybeli sznobok, Léa nővérét, Virginiát viszont kerülik a többiek, mert kulcsregényt írt a család nem teljes egészében hízelgő történetéről.
A filmet egyedül Nausicaa Bonnín játéka menti, aki hitelesen alakítja a hisztis, tőlérzékeny, elveszett tizenévest, de a családdal töltött három napja, a manírok és párbeszédek feleslegesen részletes, sehová sem torkolló bemutatása másfél órát vett el az életünkből. Mindannyian jobban jártunk volna, ha ezt a másfél órát a családunkkal töltöttük volna.

Nincsenek megjegyzések: