2010. november 24., szerda

Ha fütyülni akarok, fütyülök

A "Ha fütyülni akarok, fütyülök" (Eu când vreau să fluier, fluier, r: Florin Şerban, 2010, 94 min) egy érdekes, román-svéd koprodukcióban készült börtönfilm.
Silviu (George Pistereanu) négy évet töltött egy fiataloknak fenntartott börtönben, és már csak öt napja van szabadulásig, ezért fokozottan igyekszik elkerülni mindenféle lehetséges konfliktust.

Keménykötésű és rosszarcú rabtársai emiatt egyre többször provokálják, ennek ellenére jól halad a szabadlábra bocsátást megelőző felkészítő tréningen, ahol még Ana (Ada Condeescu), a végzős egyetemista felkészítő oktatója is megtetszik neki.
Ám ekkor beüt a mennykő: váratlanul megjelenik Silviu nomád életet élő anyja, aki bejelenti, hogy Olaszországba költözött és magával viszi kisebbik fiát, Silviu öccsét, Mariust is. Silviu érthető módon erősen dühbe gurul, mivel ő maga azért jutott börtönbe, mert a folyton utazó anyját követve nem tudta elvégezni az iskoláit és a bűn útjára lépett.
Megpróbál eltávozást kérni a börtönigazgatótól, hogy elrendezze a családi viszályt, s miután nem jár sikerrel, kíméletlen eszközökhöz folyamodik: leüti a felkészítő tréning vezetőjét, és túszul ejti Anát, az anyját, majd szabad eltávozást követel.
Florin Şerban első nagyjátékfilmes rendezése önmagukat játszó, baltaarcú szereplőket vonultat fel a nem túl vidám, építőtábor hangulatú helyszínen. A főszereplőt játszó, jelenleg a bukaresti színház- és filmművészeti egyetem elsőéves hallgatója a forgatás során még csak gimnazista volt, de erőteljes, nyers alakítása hozzájárult a film 2010-es berlini filmfesztiválos zsűridíjához és Alfred Bauer díjához.

Nincsenek megjegyzések: