2010. november 25., csütörtök

Alattad a város


A német-francia koprodukcióban született Alattad a város (Unter dir die Stadt, r: Christoph Hochhäusler, 2010, 110 min) című filmet az idén májusban megrendezett Cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard szekcióban mutatták be hivatalosan. A történet antifőhőse Roland Cordes (Robert Hunger-Bühler), egy frankfurti bank erőskezű vezérigazgatója, az év bankára, akit a kemény munka mellett a veszélyes viselkedés vonz a végletekig. 
Ekkor találkozik Svenjával (Nicolette Krebitz) egy szépművészeti kiállításon, és nyomban felismeri benne azt az izgalomra és rettegésre vágyó nőt, akihez vonzódik. A csinos, fiatal, de házas nő eleinte visszautasítja, ám férje, Olli (Mark Waschke), Roland beosztottjaként dolgozik, és főnöke hirtelen úgy gondolja, hogy Olli tökéletes lenne a frissen megürült jakartai iroda vezetésére (azt már elfelejti közölni vele, hogy az indonéziai poszt emberrablást követően üresedett meg). 
A kibontakozó delejes, ravasz, hazugságokkal teli viszony elkerülhetetlenül gyorsul a lejtőn lefelé a végkifejlet irányába, a néző pedig kajánul, de megigézve nézi az üzleti világ kőkemény, mocskos trükkjeit, az intrikákat, a sakkjátszmát, s azon gondolkozik, mit tenne, ha ilyet látna saját munkahelyén... A történet több szempontból is hasonlí Török Ferenc 2007-es Overnight-jára.

Nincsenek megjegyzések: