2010. november 23., kedd

Férfiak szarvasbőgésben (Muzi v riji)

Ha cseh film, akkor Hrabal és Menzel. A férfiak szarvasbőgésben (Muzi v riji, r: Robert Sedlacek, 2009, 109 min) Hrabal és Menzel 1983-as, immáron klasszikus Hóvirágünnepének felújítása, finom cseh humorral, vitriolos politikai szatírával, kőkemény áthallásokkal. 
Csehország dél-keleti részén, Morvaország dél-keleti csücskében fekszik Mourinov. Az isten háta mögötti kisváros polgármestere, Hanácek (Pavel Zednícek, fent jobbra) és fő vállalkozója, Jarda Hanák (Jaromír Hanzlík) azt a tervet eszelik ki, hogy a város felvirágoztatása érdekében szarvasbőgés-utánzó Európa-bajnokságot hirdetnek, amelyre a környező országok, így Magyarország szarvasvadászain kívül meghívják a cseh miniszterelnököt is (Igor Bares, fent balra), hogy a verseny alatt előbb leitassák pálinkával, majd kilobbizzák nála a várost az autópályával összekötő út megépítését finanszírozó EU-s pályázat megírását.
De előtte a polgármesternek még rendeznie kell korábbi összezörrenését a helyi szarvasbőgés-utánzó bajnokkal, Frantával (Jaroslav Plesl), aki éppen szerelmes a csinos, de dadogós csaposlányba, Evába (Eva Vrbkova), akinek egy életre megszűnik a dadogása, bár összetöri a fél arcát, amikor leesik a mondott bajnok által barkácsolt kerti körhintáról, valamint kezelni kell a tolerancia és a nyitottság jegyében a Prágából külön erre az alkalomra meghívott transzvesztita csoportot, amely túl korán érkezik, és még éppen együtt tud énekelni a színpadon a kapatos kereszténydemokrata kormányfővel. 
A Hóvirágünnepben is szereplő, némileg megöregedett Jaromír Hanzlík mellett parádés alakítást nyújt még a versenyt levezető bölcs tanár úr szerepében Martin Huba (lásd még a Három szezon a pokolban  című posztot). A fenti képen Martin Huba az Őfelsége pincére voltam című 2006-os Menzel-film Skrivánek nevű főpincéreként, mellette a film főhősét, Jan Dítét játszó Ivan Barnev.

Nincsenek megjegyzések: