2010. augusztus 2., hétfő

Szabadkőművesek a házban


A városi könyvtáráról is méltán híres Virginia állambeli Alexandria legmagasabb dombján, az amerikai polgárháború idején itt épült unionista erődről Shutter Hillnek keresztelt kiemelkedésen tör az ég felé a George Washington szabadkőműves nemzeti műemlék templom, amelyet az 1920-as években építettek, és 1950-ben avatott fel hivatalosan Truman elnök, aki, hát, lássuk be, maga is kötényt hordott szabadidejében, ugyanúgy mint Monroe, Jackson, Polk, Lincoln, Buchanan, A. Johnson, Garfield, McKinley, Th. Roosevelt, Taft, Harding, F.D. Roosevelt, valamint Ford elnökök.
A műemlék tervei az egyiptomi Alexandria világítótornya alapján készültek, a tympanon feletti szinteket tartó oszlopok felfelé haladva dór, ión és korintoszi stílusban épültek, míg a tornyot egy egyiptomi piramist formázó épületelem zárja, rajta egy stilizált lángjellel.A látogatót a névadó George Washington 4 méter magas bronzszobra fogadja a templom előcsarnokában.
A görög szabadtéri amfiteátromkra emlékeztető, 350 fős, kiváló akusztikájú színházterem is szabadon bejárható, sőt, ki is bérelhető, mint ahogy az A nemzet aranya 2: A titkok könyvében is látható, 5:00-nál.

Nincsenek megjegyzések: