2010. augusztus 23., hétfő

Az észak-karolinai külső pénzintézetek (Outer Banks, NC)

Az észak-karolinai atlanti-óceáni partvonalat nevezik Outer Banks-nek, vagyis külső partszakasznak, amely igen keskeny gátszigetek hosszú sorából áll. Az északi partszakasz nagy részét, ahol strandok, dűnék, mocsarak, vad pónik, tengeri teknősök és sokféle vízimadár található, a Hatteras-fok Nemzeti Tengerpart foglalja magába.
A part mentén vad áramlatokat, viharokat és hurrikánokat keltve két heves futóáramlás, az északi hideg Labrador- és déli meleg Golf-áramlat találkozik, nekik köszönheti az észak-karolinai partszakasz a hírhedt becenevet: "az Atlanti-óceán temetője" (Graveyard of the Atlantic). Az 1500-as évek óta mintegy ezer hajó süllyedt el errefelé a feljegyzések szerint.
A tengerpart sok régi világítótornya, életmentő állomása és kalóztörténete ugyanúgy a fenti tengerpart örökségéhez tartozik, mint halfeldolgozó ipara, szálloda- és üdülősorai. Ez itt például a Corolla Light városában álló Currituck Beach világítótorony közelről, illetve a partról nézvést.A tengerpartot elhagyva áthajtottunk Kill Devil Hills városán, ahol Orville és Wilbur Wright 1903-ban először indította el a Flyert, az első sikeres motoros repülőgépet, A felszállás helyén épült fel a Wright Brothers National Memorial. Innét visszatértünk a Virginia állambeli Norfolkba, a Chesapeake-öböl tengeri torkolatához.
A norfolki tengerészeti múzeum és kikötő, a Nauticus bejárata.Kikötői látkép a Nauticustól
Bohóchal a Nauticusban
Hajógyári daruk és szállítóhajók a norfolki kikötőben
A Félhold hajókirándulási központ a Nauticus mellett
Kikötői kilátás a Nauticus bejáratánál

A norfolki tengeri kereskedelmi vámház korabeli épülete a kikötő mellett
Sárga-zöld muréna a Nauticus egyik akváriumában Rájahas a Nauticus másik akváriumában
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb hadihajója, az 1943-ban épült, és 2006-ban a haditengerészeti lajstromból törölt, 270 méter hosszú Wisconsin csatahajó korabeli fekete-fehér fényképe
A norfolki kikötőben 2009-ben végleg lehorgonyzott Wisconsin fedélzete
A norfolki Chrysler szépművészeti múzeum homlokzata és szokatlan lovasszobra
A polgárháborús konföderalisták egykori fővárosa, a Virginia állambeli Richmond kapitóliuma

Nincsenek megjegyzések: