2011. november 15., kedd

A nő az ötödik kerületből

Pawel Pawlikowski lengyel rendező idei filmje (The woman in the fifth, színes, 85 min, 2011) ígéretes stáblistával indít, de inkább még éretlen, sorjás, nyers mozgókép. Egy Tom Ricks nevű amerikai író, professzor (Ethan Hawke) kétségbeesetten igyekszik visszatérni a kislányával Párizsba költözött, elhidegült feleségéhez, és ennek egyetlen értelmes módját abban látja, hogy egy nap bejelentés nélkül becsönget hozzá párizsi lakása ajtaján, majd amikor a feleség nem kívánja beengedni, hogy szót váltson a lányával, Chloe-val, Tom barátunk erőszakosan behatol a lakásba, mire a nej hívja a francia zsandármokat, írónk pedig menekülőre fogja a dolgot tengerentúli poggyászával együtt, amelyet aztán a pénztárcájával együtt a helyi buszon jól elrabolnak tőle, miután a kimerültségtől elnyomja az álom. Innét már egyenes út vezet a külvárosi (magyarul bánliő) szutyok hotelbe, ahol hitelbe kap egy ótvar padlásszobát egy zajos, karaokézó szomszéd mellett, és itt ismerkedik meg Aniaval (Joanna Kulig). Mivel nincs pénze a szobára, kénytelen elvállalni a főbérlőtől egy eleinte csak bizarr, később azonban egyre félelmetesebbnek és veszélyesebbnek tűnő éjszakai biztonsági őri állást. Továbbra is keresi a kapcsolatot a kislányával, aki gyermeki bizalommal fordul hozzá, édesanyja azonban ezt nem nézi jó szemmel.
Tom barátunk eztán egy párizsi értelmiségi könyves partin váratlanul összeismerkedik Kádár Zoltán magyar író romániai feleségével, Margittal (Kristin Scott Thomas), aki annak rendje s módja szerint jól el is csábítja. Ez idáig rendben is van, de hamarosan kiderül, hogy Margit Kadar több mint 10 éve elhunyt egy közlekedési balesetben, s mikor hősünk félőrülten visszatér a légyottok helyszínére a párizsi ötödik kerületbe (cinquieme arrondissement, lásd a címet), ott bizony csak egy üres, elhagyatott lakást talál.
Na, ekkor kezd csak igazán besűrüsödni a palacsintatészta a ventillátorba, és ez olyan jól sikerül, hogy a rendező alig talál ki belőle. Doktor Ötker, meg lehet nézni!

Nincsenek megjegyzések: