2011. november 21., hétfő

Suszter, szabó, baka, kém

Tomas Alfredson svéd rendező 2008-as gyermekvámpíros horrorját (Engedj be!) követően, ahogy mondani szoktuk, 360 fokos fordulattal egy egészen új irányba indult: John Le Carré (a magyar származású Kockás János) azonos című, 1974-ben írt kémregényét dolgozta fel egy, az 1970-es évek stílusában leforgatott krimiben Gary Oldman főszereplésével (a kötetből a BBC 1979-ben minisorozatot készített Alec Guinness főszereplésével).
A film (Tinker, tailor, soldier, spy, színes, 128 perc, 2011) története már az elején sem egyszerű, később pedig csak bonyolódik a helyzet: George Smiley, a veterán brit hírszerző-elhárító a maga nyugodt, türelmes, okos és körültekintő módján igyekszik életben maradni a brit titkosszolgálat külföldi hírszerzésért felelős részlege, az MI6 "gyilkos" körülményei között. Amikor Smiley főnöke és mentora, "Control" 
(John Hurt) hívatja Smiley-t, Control közli vele, hogy az MI6 legfelső vezetésében ("Circus") "tégla", vagyis kettősügynök van, aki a szovjeteknek szállít információt, és a gyanú árnyéka az alábbi öt emberre terelődik:
a törekvő Percy Alleline (Toby Jones),
a sznob Bill Haydon (Colin Firth),
a katonás Roy Bland (Ciarán Hinds, aki nem mellesleg Julius Cézár volt a "Rómában"),
a ravasz Toby Esterhase (David Dencik) és maga a csendes Smiley. 

Amikor azonban a tégla "kibontására" irányuló (meglepő módon Budapesten forgatott) budapesti brit titkosszolgálati küldetés katasztrofális véget ér (Mucsi Zoltán csodálatos epizódszerepével), a tégla utáni belső nyomozást pihentetik Control és Smiley karrierjével együtt. Smiley ezért a kényszernyugdíját felhasználva ered a kettősügynök nyomába, szép lassan felgöngyölítve a szálakat a fedőnevekkel (lásd cím) ellátott kémvezérek körül, amíg csak nem szorul a hurok... na, ki körül? Nyilván nem mondom meg, tessék megnézni a filmet, amelyet megtűzdeltek még a kötelező bensőséges, gyöngéd, hogynemondjam, intim viszonyokkal is (egy szót mondok: Irina). Lassú film, főleg az elején, de aztán szépen lassan lendületet nyer, és zárójelenetben együtt dőlünk hátra Smiley-val a lehallgatásbiztos "süketszobában".

Nincsenek megjegyzések: