2009. szeptember 17., csütörtök

Mai napi rémület: cápatámadás festményen!


















John Singleton Copley (1738 - 1815): Watson és a cápa, 1778
olaj, vászon, 182 cm x 230 cm, Ferdinand Lammot Belin Fund, 1963.6.1

A festményt 1778-ban állították ki a londoni Royal Academy-n, és általános izgalmat váltott ki a félelmetes és ijesztő téma újdonsága. 1749-ben a tizennégy éves Brook Watson nevű fiatalembert megtámadta egy cápa, miközben a havannai kikötőben úszkált. A festő hosszasan tanulmányozta a kubai kikötőről korábban készült metszeteket, nyomatokat és térképeket a kép előkészületei során.

Copley festményén kilenc tengerész siet a fiú segítségére, miközben a véres vízből már látható, hogy épp az imént vesztette el jobb lábát. A mentőcsapat tagjainak arcán és mozdulatain egyszerre látható a fiú iránti elkeseredett küzdelem és a félelem saját helyzetüktől is. Miközben az idő kimerevedik és megáll a képen, a néző óhatatlanul is arra gondol: mi lett a fiú sorsa. Már-már fantasztikus módon Brook Watsont megmentették a szinte biztos halál karmaiból, és később sikeres brit kereskedő és politikus lett.

A festmény példátlan sikere biztosította, hogy Copley-t beválasztották a legnagyobb presztízsű brit tudományos társaság, a Royal Academy tagjai közé, és kisebb vagyonra tett szert a festmény metszetének másolataiból.

Nincsenek megjegyzések: