2009. április 28., kedd

Monterey

Az útikönyv szerint Sebastián Vizcaíno spanyol tengerész 1602-ben szállt Monterey későbbi helyén partra, és az öblöt patrónusáról, Monterrey grófjáról nevezte el. Monterey azonban csak akkor kezdett el várossá fejlődni, amikor az erődöt, illetve a templomot alapító Gaspar de Portolá spanyol kapitány és Serra atya 1770-ben megérkezett. Ez volt Kalifornia spanyol gyarmati fővárosa az 1848-as aranylázig, amikor is San Francisco kapta meg e státuszt. A város még ma is őrzi halászkikötőként és kereskedővárosként kialakult karakterét, történelmi és kulturális emlékeit gondosan őrzik.

A városi Arany Állam Színház (a 'Golden State' Kalifornia állam beceneve).

Monterey híres még szeptemberi jazzfesztiváljáról (nem összekeverendő a svájci Montreux-vel),


de leginkább csodaszép öbléről, ahol az Egyesült Államok egyik leggazdagabb tengerparti élővilága található egyrészt a tengerparton (hoppá!), másrészt az akváriumnak nevezett delfináriumban.

Monterey Bay Aquarium

Egy elefántfóka éppen megeszi az uszonyait

Tengeri vidra bohóckodik egy könnyűbúvárnak

Montereyből indul egy 17 mérföldes tengerparti, öbölmenti kiránduló és autós útvonal, a 17-Mile Drive, amelynek mentén gazdag állatvilág és a Pebble Beach nevű golfpályakomplexum fekszik, ahol az egyik legnagyobb szabadtéri amerikai golfbajnokságot is rendezik.

Kanadai vadludak násztánca a 17 mérföldes öbölmenti kiránduló útvonalon (17-Mile Drive)

Nincsenek megjegyzések: