2009. február 18., szerda

Gettysburg, Lincoln, Liberty

Bár Washington a legnagyobb jóindulattal is csak dimbes-dombosnak mondható, az Appalache-hegység pennsylvaniai és nyugat-virginiai nyúlványai már 1-2 órás autózással elérhetőek a fővárosból, ezért az elnöki nappal (Presidents' Day) meghosszabbított elmúlt hétvége közepén útra keltünk, hogy annyi év kihagyás után végre megint felcsatolhassuk a síbakancsokat, és Rossignolban rombolhassunk lefele a két fekete rombuszos pályán.

Az egy órányira fekvő Liberty Mountain megtámadása előtt megálltunk a pennsylvaniai Gettysburgben, ahol 1863. július első napjaiban zajlott az amerikai polgárháború egyik legvéresebb csatája, amikor is a Meade altábornagy vezette 90 ezer unionista katona visszaverte az addig észak felé sikeresen előrenyomuló Lee tábornok vezette 70 ezer fős konföderációs csapatokat, ezáltal megállítva a déliek előretörését, és lényegében megfordítva az amerikai polgárháború menetét.














Az eredmény összesen 50 ezer halott, sebesült, fogoly vagy eltűnt katona (MIA) lett , ebből 8000 ezer halott maradt a csatatéren,

















akiket a júliusi hőségben azonnal el kellett temetni, ezért hozták létre a helyszínen az egyik amerikai Nemzeti Katonai Temetőt (lásd még Arlington, VA), ahol a későbbi háborúk áldozatai közül is sokan nyugszanak.






































Ennek a sírkertnek a hivatalos felavatására csak fél évvel később, 1863. november 19-én került sor, amikor is az immár 200 éves, magyar származású (nem biztos!) Lincoln Ábrahám

















megpróbált lelkesítő beszédet tartani a megnyitón megjelent többezres tömegnek, mindenfajta hangosítás nélkül, és ez akkor még neki sem sikerült. Így az alábbi, mind a washingtoni,

















mind a gettysburgi Lincoln-emlékmű falán kőbe vésve látható,

















néhány perces beszéd szövegét alig hallották páran, és csak hónapokkal később, a sajtóban megjelenve vált az amerikai elnök egyik leghíresebb szónoklatává:






















Na de, kanyarodjunk vissza történetünk elejére... A Liberty Mountain a pennsylvaniai Fairfieldben "magasodik", jelenleg éppen műhavas pályákkal, de hamisítatlan hamburgerhüttés hangulattal, Bud Lighttal, és gazdag amerikaiakkal:




































A megerősített gumibelsőkön történő kötöttpályás csúszkálást (snow tubing) végül nem próbáltuk ki az este fél 9-ig tartó síelést végett.

Nincsenek megjegyzések: