2009. február 24., kedd

Arabeszk: az arab világ művészete



A washingtoni Kennedy Center öngyilkos fába vágta a fejszéjét: a február 23. és március 15. közötti három hét során 22 arab ország 800 (nyolcszáz! mondom, nyolcszáz!) művészét, énekesét, táncosát, zenészét, színművészét és más előadóját mutatja be "Arabeszk: az arab világ művészete" címmel, amely az előadók számát tekintve valószínűleg a világ egyik legnagyobb arab művészeti fesztiválja, beleértve az arab világot is.


Most azon nem rugóznék hosszabban, hogy valamennyi arab (!) művésznek ún. amerikai kulturális előadói vízumot kellett beszerezni a fellépéshez, három éve kezdték el az igénylések előkészítését...


Mindenesetre az Arab Ligával együttműködésben sikerült rávenni a Perzsa/Arab-öböl menti, a levantei, és az észak-afrikai Magreb-országok közül 22-t, hogy az amerikai-arab párbeszéd megújítása jegyében olyan, az arab kultúrkörben elismert művészeket küldjön a bűnös Amerikába, akik közül sokan most debütálnak az Egyesült Államokban. Ezenkívül ruhakiállítások, művészeti installációk, akusztikus terek, gasztrokulturális kóstolók, bazárbemutatók, és az ezeregyéjszaka további művészeti csodáinak evolúcióját tekintheti meg a tisztelt nagyérdemű, ahogy a Kennedy Center honlapján fogalmaztak, egyenesen az emberi civilizáció bölcsőjéből, évszázadokat és kontinenseket átívelő módon.


Aki a következő három hétben esetleg nem járna Washingtonban, annak melegen ajánljuk a Kennedy Center Millenium Stage színpadának honlapján minden nap 18:00-kor élőben megfigyelgethető koncerteket, amelyek felvételről is megtekinthetők: http://www.kennedy-center.org/programs/millennium.

Nincsenek megjegyzések: