2010. október 4., hétfő

Cleveland, Ohio Miskolca


Cleveland félmilliós nagyváros a középnyugati Ohio államban az Erie-tó partján. A városban élt az egyik legnagyobb amerikai magyar közösség (számuk jelenleg száz- és kétszázezer között van, de folyamatosan csökken). Cleveland Miskolc testvérvárosa. Kossuth Lajos egészalakos szobra Cleveland belvárosábanAz 1956-os magyar forradalmár szobra a stilizált lyukas zászlóval a belvárosban
Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek mellszobra a róla elnevezett téren,aki az amerikai magyar emigrációt is meglátogatta bécsi száműzetése idején
A Clevelandi Magyar Történelmi Társulat Magyar Múzeuma a belvárosi Galleria at Erieview bevásárló központban.
Az útikönyv szerint a szorgos Cleveland újra feltalálta magát, és ma követendő minta a Nagy-tavak városai számára, amelyek ipari múltjuk tiszteletben tartásával belvárosaik felélesztésére törekednek. A Moses Cleveland spekuláns által 1796-ban alapított település 1832-re fejlődött amerikai határvárosból (frontier town) forgalmas kereskedelmi kikötővé, amikor az Ohio- és Eerie-csatorna összekapcsolta az Ohio-folyóval. Cleveland acélipara a polgárháború után fogant, amikor létrejött a vasúti összeköttetés a minnesotai Vasrégióval (Iron Range) és Nyugat-Pennsylvania szénmezőivel. Az iparág az 1900-as évek elején indult virágzásnak, amikor könnyen szállítható acélját a detroiti autógyártás szolgálatába állította. A II. világháború után azonban a város szerencséje leáldozott, mivel a gyárak elköltöztek a környékről, tönkretett tájakat és számos munkanélkülit hagyva maguk mögött. Cleveland „Rozsdaövezet” imázsa azonban már a múlté. Több mint 7.689 hektárnyi őspark él a városban, míg egykori folyóparti ipari zónája ma nyüzsgő szórakozónegyed, a Flats. A város jellegzetes épülete az 1927 óta az 52 emeletes, századfordulós Terminal Tower, a „város a városban”. A függőleges tér maximális kihasználásával építették a tornyot, ahová irodaházat, vasútállomást és szállodát is terveztek. A 42. emeleti kilátóhelyről fantasztikus a panoráma a városra, tiszta időben még a kanadai part is látható.
Az Eerie-tó partján a belvárosi Rock and Roll Hall of Fame and Museum 1995-ös felépítésével a város az ország szórakoztató palettájának középpontjába került. A hatalmas, 13.935 négyzetméter területű csarnokot a kínai származású amerikai építész, I. M. Pei tervezte. Kiállítása bemutatja a Mississippi-delta blues-zenéjében és az Appalache-hegység gitáregyütteseinek játékában gyökerező zenei műfaj fejlődését. A sokféle emléktárgy között látható Chuck Berry elektromos Gibsonja és Jim Morrison cserkészinge farkaskölyök korából.
Innen nyugatra a Great Lakes Science Centerben interaktív tárgyakkal próbálják az érdeklődést felkelteni a Nagy-tavak törékeny ökoszisztémája iránt. Cleveland legfőbb kulturális intézményei a belvárostól kb. 6 km-re keletre, a University Circle környékén találhatók. A Case Western Reserve University campusa közelében lévő hatalmas, parkos területen álló, a 20. század elején emelt épületekben több remek múzeum működik.
A Cleveland Museum of Artnak pazar gyűjteménye van az ókori egyiptomi és prekolumbiánus műtárgyakból, európai festményei között pedig olyan mesterművek láthatók, mint Renoirtól a Madonna a gyermekkel és Van Gogh Tájkép talicskával c. munkája. A múzeummal szemben a népszerű botanikus kert 1,6 hektárján egy japánkert és egy békekert is található.
Canton ohiói kisváros 96 km-re fekszik Clevelandtől, és itt található a profi amerikai foci hírességeinek csarnoka (Professional Football Hall of Fame). Aki bekerül a halhatatlanok ezen csoportjába, az az Egyesült Államokban a mennybe megy, és természetesen itt is találunk magyar amerikai focistákat:
Joe Namath 1943-ban született, és 1985-ben kapta meg a jellegzetes Hall of Fame-es gyűrűt és zakót Larry Csonka (21-es mezben) 1946-ban született, és 1987-ben választották be az amerikai foci halhatatlanjai közé

Nincsenek megjegyzések: